Паметници

                                 Алея на Възраждането – Варна

Скулптор на бронзовия бюст е Павел Джеферов. Паметникът e открит на 2 юни 1973 година

                              Паметник на Левски и Раковски в Белград

Мястото е Белград – центърът на първата и втората български легии.  Автор на паметника е проф. Георги Чапкънов . В  Белградския парк “Ташмайдан” има паметник с ликовете на Раковски и Левски. Това е първият знак в сръбската столица – от век и половина насам, за славните сражения на българските легисти в боевете при Калемегдан от юни 1862 година.

Днес паркът “Ташмайдан” е почти в идеалния център, а до Втората световна война площадът със същото име е бил извън очертанията на града. Разказват, че на това място имало турско гробище, а след това каменоломна. През 19 век “Ташмайдан” – от турски каменен площад, става център на важни събития.

Чедомир Антич, Институт по история на Балканите:
– Тук, където сега е църквата “Св. Марко” през 1830 г. е прочетен Хатишерифът, с който Сърбия е обявена за автономна държава и тук става познатото захвърляне на тюрбана от княз Милош и неговите съветници. А недалеч оттук до Народното събрание в 1848 г. се събират сръбските либерали. Затова и вашият паметник е на това място, до революционните и освободителни движения.

Юни 1862 година. На мястото на тази паметна плоча се издигала чешма, Чукур чешма. Край нея е убито дете от турски полицейски патрул. Това е искрата, която поражда граждански вълнения, стига се до боевете при крепостта Калемегдан. И тук според записките на участници, легистите на Раковски са най-първи.

Още в първия ден на сраженията сръбското правителство издало разпореждане за формалното признаване на Българската легия. Българите стояли на барикадите близо два месеца и пазели най-опасното място. Предполага се, че като комендант Раковски пребивавал в хотел “Сръбска круна”, днес сградата не съществува.

Така доброволческата българска войска прави своето бойно кръщение, без познатите ни от картините униформи – те все още не били готови, а само с по едно тенекиено лъвче на калпаците. Романтичната героика остава в разказите на не един комита.

Христо Македонски пише: След пукота на сръбско-турския военен конфликт последвало подписване на примирие и Първата българска легия била разтурена с решение на сръбското военно министерство. От Белградския план на Раковски за освобождение чрез полк, който тайно да се впусне през Княжевац към Търново, останал статутът и печатът на Привременното българско началство.

Паметник на  Георги Стойков Раковски във Военна академия – София

Паметникът е изграден през 1967 г. от скулпторката Лиляна Маринова. Тя е автор на множество талантливи произведения в областта на монументалната пластика, познати не само в България, но и в Полша, Унгария и Германия. Съавтор на паметника е К. Сивилов. Поводът за изграждането му е годишнина от създаването на Военна академия, която с Регентски указ № 6 от 5.03.1946 г. приема името Георги Стойков Раковски.

 

Пантеона и паметника на Георги Стойков Раковски в град Котел

Паметник на Раковски в Котел

Advertisements